Eskiden Tabulardı.

Cuma, Şubat 13, 2015 Unknown 0 Comments


Hiç televizyon izlerken biz nasıl bu görüntülere alıştık dediğiniz oldu mu? İzlediğimiz yayın içeriklerinde, toplumun konuşmadıkları ve tabu olarak gördüğü düşünceler ne zaman sıradanlaştırıldı? Zamanla tabu olmaktan çıkan görüntüler nelerdir? Kimler ne tabular yıkmış bakalım.


İç Çamaşırı reklamı à 1987 yılından önce televizyondaki iç çamaşırı reklamları mankenlerdenmiş. Hiçbir model tenlerini yayında göstermiyorlarmış. Ta ki Playtex firmasının ben reklamlarımda gerçek manken kullanmak istiyorum demesiyle iç çamaşır dünyası rahata kavuşmuştur. 

Irklararası Öpüşme à Televizyonda farklı tenlere sahip kişiler öpüşememekteymiş. Bunun ilk atılımlarını “Star Trek” dizisi başlatmış. 1968’de yayınlanan dizide meşhur kaptan Kirk ile Uhura’nın öpüşmesi bazı kesimlerde olay yaratmış olup, yayından kaldırmasına kadar varmıştır. Hatta yapımcı bu öpücüğün sadece rol olduğunu gerçekten öpüşmediklerini belirtse bile Uhura karakterini canlandıran kişi tarafından yalanlanarak hepsinin gerçek olduğunu dile getirmiştir.


Eşcinsel Öpüşme à 1968 den sonra ırklararası öpüşmeyi gören  Amerika halkı olayı nasıl zirveye taşıyabiliriz demiş. Dizinin 3. sezon finalini Jack ve Ethan öpüşerek bitirmişlerdir. Dawson’s Creek’te Katie Holmes’un sadece ünlü olduğunu düşünüyordum. Fakat televizyon tabusunu da kırmayı başarmış. Böylelikle 1999 yılında ilk homoseksüel öpüşme yayınlanmış.

1997 yılında başlayan “The Buffy Vampire” adlı dizinin 4.sezonunda Willow ve Tara karakterleri öpüşmüşlerdir. Gençlik dizisinde iki kızın öpüşmesine yayınlayan ilk dizi olmasıyla beraber onunla beraber yayınlanmış olan diğer diziler içinde homoseksüel ilişkiler yayınlanmasında öncü olmuştur.




Nüd à Programın adı “Steambath” 1973 yıllarında yayınlanmış. “Valerie Perrine” adlı kadının duş sahnesi gösterilirken göğsünü göstererek tarihte yerini almıştır.

Lezbiyen İtirafı à İlk kez sitkomda lezbiyen olduğunu itiraf eden kişi Ellen DeGeneres. 1997 yılında itiraf etmesini kısa video hazırlayarak kendi programında göstermiştir. Kendisine eşlik eden kişi ise Melissa Etheridge.





Tuvalet à 1957 yıllarında “Leave It to Beaver’s “ dizisinin pilot bölümünde tuvalet sahnesi çekilmiş. Fakat daha sonra yapım şirketi bunu yayınlamayı reddetmiş. Böylelikle çekilen sahnede tuvalet tankı gösterilmeye karar verilmiş.  1970’e kadar tuvalet göstermek tabu olup ilk sifonu çekme sesi ise “All in the Family” dizisinde yayınlanmıştır.


Kürtaj à 1964 yılında yayınlanan “Another World” adlı dizide gösterilmiş. Dizi o kadar çok seviliyormuş ki, Türk dizileri gibi 90 dakika bile gösterilmiş. İlk pembe dizide, kürtajın yasal olması gerektiğine dikkat çeken bir sahne gösterilerek bir tabuya daha veda edilmiştir.

1972-1978 yıllarında yayınlanan “Maude” dizisinde ilk kez karakterin kürtaj olma sahnesi gösterilmiş. Kürtajın yasallaşmasını savunan sitkomdur.

2004 yılında “Julia Black” adlı şahıs kürtaj meselesini tekrar gündeme getirerek fetüs fotoğraf kareleri paylaşarak bu duruma savaş ilan etmiştir.

Gaz Çıkarmak à1974 yılında yayında ilk kez “Blazing Saddles” tarafından gaz çıkartılmıştır.



Eşcinsel Show à 2003 yılında “Boy meets boy” adlı 6 bölüm süren erkeklerin buluşma programı yayınlanmış. Program 6 bölümden sonra yayınlanmayarak dvd si çıkmıştır.


Başka versiyonu ise; 2007 yılında MTV tarafından “A shot at love with Tila Tequila” programı ilk biseksüel realite show. Aynı evde 16 hetero ile16 lezbiyen’in bulunduğu bir hayli sıradan program. J

Yukarıdakilere ek olarak söylemediğim yayın tabular ise;

“Lanet” kelimesi kullanılmıyor. Kelimenin çok etkili bir büyü olduğuna inanılmaktaymış. 

Evli çiftlerin aynı yatakta bulunan görüntüleri, 1950 yıllarında “Mary Jane and Johnny” adlı sitkomda yayınlanmış olup, Flinstones’a kadar gösterilmemiş olması da ilginçtir.


Bazen büyüklerimiz “sizin zamanınızda daha usturupluyduk” derler ya bana pek de öyle gelmedi.

0 yorum: